Denunțătorul din „dosarul Cosma” se numește Palada Costin Gimi, reprezentant al SC Cast SRL Bănești, județul Prahova, firmă care a avut contracte din bani publici în județ. Acesta susține că i-a dat lui Vlad Cosma, fiul șefului CJ Prahova, 10 procente din valoarea unui contract dat din bani publici de tatăl acestuia, Mircea Cosma: „Am avut o înțelegere cu Vlad Cosma în sensul de a-i acorda acestuia un procent de 10% din valoarea lucrării pentru ca acesta să intervină la Președintele Consiliului Județean Prahova care era tatăl său pentru a le încasa cu prioritate, din lucrările care fuseseră efectuate”. Banii urmau să ajungă, susține denunțătorul la PSD.
În rechizitoriul dosarului sunt inserat și o serie de interceptări care să suțină că Vlad Cosma și partenerii săi se intersau direct de derularea contractelor. Într-una din interceptări, Răzvan Alexe, mâna dreaptă a lui Vlad Cosma, vorbește de un personaj „Ghiță”, care era supărat de modul de derulare a unui contract de deszăpezire. Procurorii nu-l identifică clar pe misteriosul „domn Ghiță”.
Prejudiciu de 6 milioane de lei din banii publici
Șeful Consiliului Județean, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma, Răzvan Alexe și Daniel Alexandrescu au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA. Anchetatorii susțin că șeful CJ și fiul său, Vlad Cosma, coordonau o rețea de corupție care a prejudiciat bugetul public cu 6 milioane de lei.
Procurorii susțin că Vlad Cosma și Răzvan Alexe, un interlop din Prahova, au cerut și primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitații publice ale Consiliului Județean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că și Mircea Cosma era implicat în acestă rețea. Scopul rețelei era ca, prin metoda „subcontractării”, până la 50 la sută din banii alocați pentru un contract public să ajungă în conturile suspecților Vlad Cosma sau Răzvan Alexe. Acesta este și cazul finalizat astăzi de procurori.
Procurorii susțin în rechizitoriu că 10 la sută din șpagă ajungea în conturile PSD și ale lui Mircea Cosma. Iată ce rețin procurorii în dosar:
„În realizarea rezoluției infracționale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții celor trei societăți (și altele) și inculpatul Alexe Răzvan – omul de legătură cu președintele Consiliului Județean Prahova, la care – sporadic – a participat și inculpatul Cosma Vlad Alexandru, prezența celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalți participanți a respectării înțelegerilor. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spațiu deținut de o societate controlată de membrii familiei Cosma, situat într-o comună din județul Prahova.
În această locație, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma Mircea și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru – traficanții de influență.
Aceste „înțelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanților la discuții) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar și de o altă persoană”. (sursa: comunicat DNA)
Denunțător: 10 la sută se ducea la PSD
Faptul că 10 la sută din bani ajungeau la partid a fost denunțat de către unul dintre proprietarii companiilor care erau abonate la contractele cu Consiliul Județean. Cast SRL este una dintre companiile care a câștigat licitațiile pentru asfaltări sau alte lucrări in județul Prahova. În fața procurorilor, patronul companiei a recunoscut că a dat șpagă și că 10 la sută se ducea către partid.
Citește mai jos un extras din rechizitoriu:
„Denunțătorul Palada Costin Gimi – reprezentant al SC Cast SRL Bănești, județul Prahova a descris într-o manieră asemănătoare cu cea a denunțătorului Dumitru Ion modalitatea în care se proceda de către inculpatul Cosma Vlad Alexandru. Astfel, în declarația din data de 28.01.2014, Palada Costin Gimi menționează: „În legătură cu celelalte lucrări câștigate în urma licitațiilor organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova și pe care le executasem fără a le încasa […] am avut o înțelegere cu Vlad Cosma în sensul de a-i acorda acestuia un procent de 10% din valoarea lucrării pentru ca acesta să intervină la Președintele Consiliului Județean Prahova care era tatăl său pentru a le încasa cu prioritate, din lucrările care fuseseră efectuate. În acest context am fost pus în legătură cu Alexe Răzvan, prieten cu Vlad Cosma, astfel încât prin firma Marconstruct coordonată de Alexe Răzvan și căreia trebuia să subcontractez fictiv lucrări câștigate de SC Cast, să îi plătesc „comisionul” 10% la care adăuga și TVA.[…] Ca schemă de calcul, la unele lucrări Alexe Răzvan proceda astfel:
– 10% din întreaga valoare a contractului mergea la partid
– Din suma estimată de el ca fiind câștig după scăderea cheltuielilor pe care le preconiza că eu le fac cu lucrarea erau scăzute „comisioanele” pentru alte persoane, iar restul se-mpărțeau astfel: 2/3 societățile și 1/3 Alexe Răzvan și Vlad Cosma. Precizez că plățile pe care eu le-am făcut către SC Marconstruct reprezentau numai „comisioanele” solicitate și calculate de Răzvan Alexe și Vlad Cosma. Procentul de 2/3 din câștig calculat pentru societatea SC Cast nu a fost plătit niciodată în Marconstruct, ci a rămas totdeauna la dispoziție din sumele primite de la consiliul județean”. Totodată, denunțătorul a declarat că inculpatul Cosma Vlad Alexandru a procedat într-un mod similar și pentru situația în care SC Cast SRL Bănești avea de încasat sume de bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale – sume care se plăteau prin intermediul Consiliului Județean Prahova”.
(SURSA: Rechizitoriu DNA)
Misteriosul domn Ghiță care se interesa de contractele din Prahova
În rechizitoriul dosarului sunt inserat și o serie de interceptări care dovedesc că Vlad Cosma și partenerii săi se intersau direct de derularea contractelor. Într-una din interceptări, Răzvan Alexe, mâna dreaptă a lui Vlad Cosma, vorbește de un personaj „Ghiță”, care era supărat de modul de derulare a unui contract de deszăpezire. Mai jos puteți citi un extras din referatul procurorilor care explică modul în care era colectată și distribuită șpaga din contractele publice:
– „Proces verbal de consemnare a declarației lui Anghel Constantin – martor cu identitate protejată, care a descris cu lux de amănunte înțelegerile circumscrise infracțiunilor de corupție cercetate, declarând următoarele:
â–º Condiția ca fiecare dintre aceste societăți să câștige cel puțin un sector la licitația organizată de Consiliul Județean Prahova era ca fiecare din ele, prin reprezentanții lor, să plătească numerar suma de 10.000 lei (pentru fiecare sector câștigat) către Alixandrescu Daniel care era directorul Direcției Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Prahova. Totodată, firmele câștigătoare la deszăpeziri trebuiau să achite și un „comision” de 10 % calculat la valoarea lucrării către partid.
â–º Cunosc faptul că din încasările primite de firmele care câștigaseră licitația, după reducerea comisionului de 10 %, se estimau și se scădeau cheltuielile (printre care și cele efectuate cu banii remiși către Alixandrescu Daniel) iar din suma rămasă și considerată câștig cea mai mare parte reprezenta câștigul firmei executante iar cealaltă parte le revenea lui Alexe Răzvan și Vlad Cosma, care le garantau reprezentanților societăților câștigarea licitațiilor la nivelul Consiliului Județean Prahova.
â–º Mai cunosc faptul că printr-un circuit bancar fictiv în care erau implicate și alte societăți în afara celor câștigătoare ale licitației, se scoteau sume de bani provenite de la Consiliul Județean Prahova în numerar, din care se achitau comisioanele amintite. Banii ridicați din bancă printr-o filieră formată din mai multe femei ajungeau la Alexe Răzvan la birou de unde erau redirecționați așa cum am arătat mai sus, după ce își oprea comisionul său.
â–º Cunosc faptul că Alixandrescu Daniel a ridicat personal în numerar comisioanele despre care am făcut vorbire mai sus de la Alexe Răzvan la biroul acestuia din comuna Tătărani. Vlad Cosma își ridica de asemenea banii de la biroul lui Alexe Răzvan.
â–º Într-o manieră asemănătoare s-a procedat și la lucrările de reabilitare drum Budea – Nedelea din anul 2012 precum și la lucrările de reabilitare a drumurilor județene prin plombare și covoare bituminoase tot din anul 2012.
â–ºÎnțelegerile legate de comisioanele pentru partid, cheltuieli și câștig erau explicate verbal cât și în scris de Răzvan Alexe tuturor participanților la înțelegeri, în detaliu.”
– Proces verbal de consemnare a declarației lui Pătrașcu Octavian Cornel – martor cu identitate protejată – care a relevat legăturile apropiate dintre inculpatul Alexe Răzvan și membrii familiei Cosma.
– Proces verbal de redare în formă scrisă a conținutului unor convorbiri telefonice interceptate și înregistrate autorizat – demonstrând existența întâlnirilor conspirate și înțelegerilor oculte dintre inculpații Cosma Vlad Alexandru, Alexe Răzvan, Cosma Mircea și Alixandrescu Daniel Adrian.
În ziua de 19.12.2012, la ora 15:32:27, inculpații Alexe Răzvan și Cosma Mircea au purtat următorul dialog, relevant pentru cauză, în contextul probator administrat:
„MIRCEA COSMA” – Da!
„ALEXE RĂZVAN” – Alo! Sunt pregătit. Unde te găsesc?
„M.C.”- Băi, tu să nu apari pe-aici! Ți-am spus să-l chemi pe BOGDAN să-mi aducă hârtia!
„A.R.” – Nu. Bine.
„M.C.”- Asta ți-am spus eu când am plecat. Bă, dacă nu țineți minte…! Sunt consilierii județeni: BOGDAN, VITER ălea, ălea…
„A.R.” – Gata! Gata, șefu”! Gata!”.
La aceeași dată, ora 15:33:00, inculpatul Alexe Răzvan, conform indicațiilor inculpatului Cosma Mircea ia legătura cu consilierul acestuia – Toader Bogdan Andrei, cu care poartă următorul dialog:
„TOADER BOGDAN ANDREI” – Da, RĂZVAN!
„ALEXE RĂZVAN” – Unde ești?
„T.B.A.”- Sunt la partid.
„A.R.” – La partid. Vine IULIU la tine să te duci să-l cauți pe domnul președinte, să te duci să vorbești cu el, da?
„T.B.A.”- Domn președinte e la București.
„A.R.” – A venit, e pe la Ploiești. Deci vine IULIU la tine, da?
„T.B.A.”- Da.
„A.R.” – Și tu împreună cu IULIU îi dai un telefon lu” domn președinte, că am vorbit eu cu el acuma la telefon. Nașul lui GĂOAZĂ (LAZOPULU BOGDAN), da?
„T.B.A.”- Da, știu.
„A.R.” – Așa! Și te duci cu el la până la domnul președinte, da?
„T.B.A.”- Bine.
„A.R.” – Bine. Hai, te pup! Pa!”
De asemenea, în ziua de 16-01-2013, la ora 21:58:38, inculpatul ALEXE RĂZVAN intră în legătură telefonică cu Viter David Andrei – consilier al președintelui Cosma Mircea, purtând un dialog din care redăm un pasaj concludent:
„V.D.A.”- Adică nu mai sta tu să te gândești cum e, cum nu e, cum nu știu ce, ăștia-s banii. Te mai interesează pe tine de discuții, de draci, de laci, de nu știu ce. Ăștia-s banii și la revedere! Ce e atâta de discutat, s-o lungim, s-o lălăim, s-o nu știu cum?
„A.R.” – Știe fiecare ce-are de făcut, a redus omul din bugetul care l-ai făcut total, aproape la jumătate, ce vrei să-i fac mai mult?
„V.D.A.”- Da. Acuma am terminat de…
„A.R.” – Restul facem noi discuțiile, da?
„V.D.A.”- Când te întorci. Cum te întorci, mă suni să vedem în ce stadiu or fi ăia, că trebuie să-ți dea ăia răspuns.
„A.R.” – Se-agită ăștia, COCA (n.a. soția lui Cosma Mircea) a vrut să vină azi pe la mine cu ZAHARIA, cu nu știu cine GENERAL M-EL(?) care i-a pus MIRCEA, n-a vrut MIRCEA… I-am zis: bă, ăia nu-s buni, lasă-ne în pace cu GENERAL M-EL-ul!
„V.D.A.”- Poate să … de 1000 de ori, că la alea bune e deja târziu.
„A.R.” – Ce?
„V.D.A.”- N-are ce să se mai agite că la alea bune e deja târziu să se agite.
„A.R.” – Nu, dar ne ia… ne ia șunca din fasole.
„V.D.A.”- O să ne mai ia, na, ce să le faci?
„A.R.” – Hai, lasă că vorbim noi vineri, da?
„V.D.A.”- Da. Dar ne ia părțile proaste, nu te…
„A.R.” – Bine, te-am lăsat să te ocupi tu! Dă-te-n … mea, doar n-oi fi bou! Hai, vorbim! Hai, te pup! Pa!
„V.D.A.”- Da. Stai liniștit! Pa!”
În ziua de 09.12.2012, la ora 09:52:58, inculpatul ALEXE RĂZVAN este contactat de inculpatul ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN, cu care poartă următorul dialog relevant pentru cauză:
„ALEXE RĂZVAN” – Sunteți în comandament cu deszăpezirea?
„ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN” – Sunt la servici, da.
„A.R.” – Auziți, n-aveți cumva pe… harta care mi-ați dat-o mie cu deszăpezirea n-o aveți cumva în sistem electronic să mi-o trimiteți și mie pe mail?
„A.D.A.”- Nu, nu am sistem electronic.
„A.R.” – N-o avem, nu? Nici eu n-am scanat-o… m-am ținut…
„A.D.A.”- Nu, n-o am și…
„A.R.” – Dar dați-i un telefon lui REBELIS, țipă GHIȚĂ, la Ștefești-Bertea e nenorocire! Am trimis eu două mașini d-ale lui CONI acolo.
„A.D.A.”- Am înțeles. Nu le mai trimiteți că le încurcați! Stați puțin să…
„A.R.” – Nu e problemă! Ascultați-mă ce vă spun eu!
„A.D.A.”- Ascultați-mă, că am vorbit cu președintele (n.a. Cosma Mircea) și am dispus ca DUMITRU de pe sectorul 3 să meargă pe sectorul 5. Lăsați-i, nu-i mai încurcați, că-i zăpăciți de cap după aceea!
„A.R.” – Păi, merge pe sectorul 5, ăsta e pe sectorul 6.
„A.D.A.”- Știu, dar REBELIS are mașinile acolo.
„A.R.” – Păi, dacă mi-a dat telefon GHIȚĂ mie, personal, să zic chestia asta, ce vrei să fac acuma, să-i zic lu” ăla nu-ți trimit?
„A.D.A.”- Eu v-am spus ce a zis președintele.
„A.R.” – Deci eu am un eșalon, separat, de 5 mașini, cu greder, cu absolut tot, care nu intră la deszăpezire. Ăla e de rezervă, înțelegi tu? Și în clipa în care e nevoie undeva, acționăm cu câte o mașină două acolo.
„A.D.A.”- Bine, bine, domnu”… Am înțeles.
„A.R.” – Da?
„A.D.A.”- Bine.”
În ziua de 14-12-2012, la ora 08:06:22, inculpatul ALEXE RAZVAN este contactat de inculpatul ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN, cu care poartă următoarea discuție:
„ALEXE RĂZVAN” – Șefu”!
„ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN” – Bună dimineața! Da.
„A.R.” – Avem vreo problemă pe undeva? A mai nins pe undeva?
„A.D.A.” – A! Nu, nu, nu! N-avem niciun fel de problemă, nu.
„A.R.”- Au dat aștia cu deszăpezire, cu chiciură?
„A.D.A.”- Au dat, și-au făcut… Au dat cu tot ce trebuie.
„A.R.”- Au dat pe peste tot, da?
„A.D.A.”- Da, da, nu e niciun fel de problemă.
„A.R.”- Bine, șefu”. Gata, de-aia vroiam să…
„A.D.A.”- Păi, dacă ne întâlnim mâine, să-mi spuneți.
„A.R.”- Păi, astăzi ajung la Ploiești, fac discuțiile care sunt.
„A.D.A.”- Da.
„A.R.”- Și vă spun dacă ne întâlnim mâine, da?
„A.D.A.”- Bine. Ar fi de preferat într-o zi liberă decât în timpul săptămânii. Bine, mersi!
„A.R.”- Zi liberă pe la ora… în jur de 12 – 1 așa, nu?
„A.D.A.”- Nu, ar fi de preferat sâmbăta în loc de timpul săptămânii când sunt ocupat la servici și nu pot să plec.
„A.R.”- Corect! Și ar fi de preferat pe la 12:30 – 1 așa, nu?
„A.D.A.”- Nu, n-am nicio preferință. Când stabiliți, mă anunțați cu câteva ore înainte, două – trei ore, și eu sunt acolo.
„A.R.”- Vă sun. Haideți! Să trăiți!
„A.D.A.”- Bine. Bună ziua!”
â–ºdeclarațiile martorilor Enică Victoria, Airinei Marian, Ștefănescu Florentina Cătălina, care, coroborate cu conținutul actelor contabile existente la dosarul cauzei, relevă faptul că sumele de bani obiect al infracțiunilor de corupție erau ridicate numerar de la unități bancare, aduse în sacoșe și împărțite la punctul de lucru al societăților controlate de inculpatul Alexe Răzvan, situat într-o clădire deținută – prin intermediul unui agent economic privat – de familia Cosma;
â–ºdeclarația martorei Stroe Cecilia Cristina, care a confirmat întâlnirile de la imobilul deținut de familia Cosma în localitatea Tătărani din județul Prahova, existența înțelegerilor dintre inculpatul Alexe Răzvan și reprezentanții societăților implicate în procedurile de achiziție organizate de Consiliul Județean Prahova, întocmirea înscrisurilor prin care se consfințeau înțelegerile frauduloase, scanarea și stocarea în format electronic a acestor înscrisuri;
â–ºdeclarația martorei Petre Ana Maria, care a confirmat prezența în incinta unității bancare pe care o conducea a martorei Enică Victoria, ce retrăgea numerar sume de bani din conturile firmelor controlate de inculpatul Alexe Răzvan”.